Projecten Lekkages in woonzorgcomplex Enschede efficiënt en duurzaam verholpen

Woningcorporatie De Woonplaats

Enschede

Wij mochten voor woningcorporatie De Woonplaats alle dakplaten van het woonzorgcomplex Klaaskateplein voorzien van nieuwe brugvoegen met rugvulling. De dakelementen zijn zo weer voor lange tijd bestand tegen waterbelasting en andere weersinvloeden. Een kwalitatief hoogwaardige langetermijnoplossing, die duurzame vervorming en thermische belasting opvangt.

Het woonzorgcomplex Klaaskateplein in Enschede bevindt zich aan de rand van het centrum en bestaat uit een cluster van vier gebouwen (De Brink, De Marke, De Esch en De Horst) met een centraal middenplein.

De vier woonheden zijn efficiënt ingedeeld: twee gebouwen zijn ingericht met appartementen, in het derde wordt revalidatiezorg geboden. In het vierde gebouw biedt zorgverlener Liberein verpleeghuiszorg aan dertig dementerende ouderen. Ook is er een prachtige (afgesloten) belevingstuin. Alle gebouwen hebben een plat dak.

Lekkage

Deze platte daken zijn voorzien van betonelementen. De afdichting tussen deze elementen is in het verleden uitgevoerd met een brugvoeg met rugvulling. Inmiddels waren de meeste brugvoegen aan het einde van hun technische levensduur en dat veroorzaakte kleine lekkages. Eigenaar woningcorporatie De Woonplaats wilde de voegen daarom graag deels of geheel laten vervangen en vroeg ons om advies. Uiteindelijk is in goed overleg besloten om alle brugvoegen bij de aansluitingen van de dakelementen, inclusief een rugvulling, te vervangen.

Waterdichte oplossingen

Zo ontstond een waterdichte afsluiting die verdere vochtproblemen en lekkages voorkomt. In overleg met onze vaste leverancier kozen wij voor een specifieke kitsoort, die speciaal voor dit soort werk is ontwikkeld. De nieuwe brugvoegen zijn bestand tegen waterbelasting en andere weersinvloeden. Bovendien vangen de voegen duurzame vervormingen en thermische belasting op. Het geheel is hiermee waterdicht en zo worden verdere lekkages voorkomen. Een kwalitatief hoogwaardige en duurzame oplossing, die ervoor zorgt dat nieuwe voegen lang meegaan.

Veiligheid

Ook tijdens dit project was veiligheid erg belangrijk. De werkzaamheden werden immers bovenop en aan de rand van het dak uitgevoerd. Daarom droegen onze medewerkers een speciaal valharnas, aangelijnd met een borglijn bovenop het dak.

Afstemming met de opdrachtgever

Vooraf zijn alle bewoners en gebruikers van het complex geïnformeerd over de werkzaamheden en de te verwachten overlast.

 

QUOTE OPDRACHTGEVER

“Wij zijn zeer tevreden met het geleverde resultaat en de gemaakte keuzes.”

QUOTE MEDEWERKER BOUWPLAATS

“Het was voor mij een ontspannen klus. De werkwijze was in het begin even wennen. Maar nadat we de eerste voegen succesvol hadden vervangen kwam er al snel routine. Ik ben, net als mijn collega’s, blij met het eindresultaat.”

QUOTE PROJECTLEIDER

“Dit project verliep zonder stagnatie. Na een gedegen opstart, konden onze vakmensen zelfstandig aan de slag met repeterende werkzaamheden. En dat hebben ze prima gedaan. Er is kwalitatief hoogwaardig werk geleverd waarover de opdrachtgever zeer tevreden was!”